Cultura, Finantarea Culturii, Fondul Culturii, Moldova, Politici Culturale

Consultare publică a proiectului hotărârii de Guvern cu privire la Instituția publică Centrul de Cercetare și Formare în domeniul Culturii

Ministerul Culturii iniţiază, începând cu data de 05.11.2014, consultarea publică a proiectului hotărârii de Guvern „Cu privire la Instituția publică Centrul de Cercetare și Formare în domeniul Culturii”.

Proiectul hotărârii de Guvern „Cu privire la Instituția publică Centrul de Cercetare și Formare în domeniul Culturii” a fost elaborat în vederea susținerii dezvoltării competențelor și potențialului oamenilor de cultură prin intermediul procesului de formare continuă profesională și prin dezvoltarea sectorului de cercetare și proiecte.

Crearea Centrului este prevăzută în Strategia de Dezvoltare a Culturii „Cultura 2020”, aprobată prin HG nr. 271 din 09.04.2014 18.04.2014 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2014, nr. 92-98, art. 298).

Forma de organizare juridică a Instituției va fi necomercială și va funcționa în baza principiului finanțării bugetare și autogestiunii, în conformitate cu legislația în vigoare. Sarcinile de bază ale Centrului vor fi: asigurarea unui sistem eficient de instruire și educație profesională a angajaților din domeniul culturii prin programele oferite de Centru și îndrumare metodologică pentru activităţile de formare profesională desfăşurate de organizațiile cu profil cultural; formarea și dezvoltarea sistemică a competențelor manageriale în domeniul culturii ale angajaților; consolidarea sectorului cercetare în domeniul culturii prin atragerea de programe și proiecte în acest domeniu și, în consecință realizarea acestora.

Necesitatea de a organiza programe de educație profesională, care este activitatea primordială a Centrului, a apărut ca urmare a problemelor identificate în domeniul pregătirii și profesionalizării resurselor umane din domeniul culturii, precum sunt: neconcordanţa dintre gradul de calificare şi cerinţele pieţei muncii; lipsa unui sistem de formare continuă a cadrelor; lipsa resurselor umane necesare pentru conservarea, restaurarea şi managementul patrimoniului cultural ș.a.

Proiectul hotărârii de Guvern prevede anumite completări, operate în unele Hotărâri ale Guvernului, precum este HG nr. 696 din 19 noiembrie 2009 „Pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, structurii şi efectivului-limită ale aparatului central al acestuia” și HG nr. 1311 din 12 decembrie 2005 „Cu privire la aprobarea nomenclatoarelor serviciilor cu plată prestate de către Ministerul Culturii şi instituţiile subordonate” (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2005, nr. 172-175, art. 1423).

Beneficiarii proiectului de decizie sunt: toate segmentele domeniului cultură / structurile / instituţiile / ONG-urile din domeniu şi societatea civilă. Rezultatele scontate ca urmare a implementării deciziei supuse consultării publice sunt: crearea Centrului, dezvoltarea programului de formare profesională în domeniul culturii pentru diverse categorii de angajați, dezvoltarea sectorului Cultură prin realizarea de studii și gestionarea, implementarea de proiecte.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu legislaţia în vigoare: Strategia Naţională de Dezvoltare a Culturii „Cultura 2020”; Politicile publice pe domeniul patrimoniului cultural; Legea nr. 317-XV din 18 iulie 2003 „Privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale”; Acte legislative și normative emise de Ministerul Educației.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice, pot fi expediate până la data de 20.11.2014, pe adresa electronică: vera.erhan@mc.gov.md sau pe adresa Ministerul Culturii, Piaţa Marii Adunări Naţionale, nr.1. Telefon de contact: 022.23.34.50. Proiectul hotărârii de Guvern „Cu privire la Instituția publică Centrul de Cercetare și Formare în domeniul Culturii” şi Nota informativă pot fi accesate pe pagina web a ministerului http://www.mc.gov.md, la rubrica „Transparenţa decizională” sau la Ministerul Culturii, Casa Guvernului: mun. Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, nr.1

Despre Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Ghenadie Sontu Fine Art Blog

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine