Moldova

A fost inaugurat Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste

Siberia Deportarea Basarabiei 23 augustAstăzi, 23 august, a avut loc inaugurarea Monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. Acesta este amplasat în scuarul Gării Feroviare din Chişinău şi a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura în bronz are 3 metri înălţime, 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone.

Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni, informează UNIMEDIA.

Așa a fost să fie ca acest proiect să fie nu doar un proiect al Primăriei, ci și un proiect de familie. 23 august 1939 a fost o zi neagră în istoria omenirii și a Basarabiei. Astăzi scriem o pagină albă în istoria noastră. Este o zi albă în orașul nostru și o facem pentru un viitor alb în orașul nostru”, a declarat edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.
La eveniment a participat compozitorul Eugen Doga, politicianul Eugen Tomac, scriitorul Nicolae Dabija, cântărețul Cristi Aldea-Teodorovici și liberalul Mihai Ghimpu.

„Dacă privim acest monument vom vedea că este victoria noastră asupra celor care ne-au ocupat, care ne-au luat limba, mama, patria și posibilitatea de a avea o viață frumoasă. Schimbarea depinde de noi. Mă bucur că am reușit să îndeplinim dorința fratelui meu”, a spus Ghimpu.

Monumentul victimelor represiunilor staliniste a fost aşteptat de mai mulţi ani, fiind un simbol al durerii suportate de mii de moldoveni care au fost deportaţi în anii ’40 -’50 ai secolului trecut, de către regimul stalinist-comunist. Drama celor duşi cu forţa în Siberia şi Kazakhstan, a pornit anume din faţa Gării Feroviare din Chişinău.

Despre Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Ghenadie Sontu Fine Art Blog

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine