Centrul istoric al Chişinăului, Legislatie, Moldova, Monumente, Patrimoniu Cultural

COMPANIA „LEO PRES” VA ACŢIONA PRIMĂRIA CHIŞINĂU ÎN JUDECATĂ, CERÎND DESPĂGUBIRI ÎN SUMĂ DE 10 MIL. LEI

Mitropolit Varlaam, 77Compania „Leo Pres”, fondată de SA „Moldpresa” şi „Summa Group” (Turcia), intenţionează să acţioneze primăria Chişinău în judecată, cerînd despăgubiri în sumă de 10 mil. lei pentru acţiuni ilegale.
Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, preşedintele consiliului SA „Moldpresa”, Alexandr Bilinschis, a spus că „pe 2 martie Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare hotărîrea Curţii de Apel Chişinău, potrivit căreia ordinul primarului interimar Nistor Grozavu privind interzicerea efectuării lucrărilor de reconstrucţie a edificiului de pe strada Mitropolit Varlaam, 77, este ilegal”.

„După pronunţarea hotărîrii, subantreprenorii au început pe bază legală lucrările de întărire şi reconstrucţie a faţadelor clădirii”, a spus el.

Potrivit lui, imediat după aceasta funcţionarii de la primărie au început să împiedice executarea lucrărilor. Arhitectul principal Vlad Modîrcă chiar s-a adresat la procuratura Chişinău pentru intentarea unei cauze penale împotriva „Leo Pres” şi conducătorilor ei.

„Procuratura a refuzat să intenteze cauza, declarînd că acţiunile „Leo Pres” sînt legale. Pe aceeaşi poziţie s-a situat şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, şi Inspecţia de Stat în Construcţii. Cu toate acestea, primăria Chişinău a emis pe 6 mai ordinul ilegal Nr. 328 privind interzicerea efectuării lucrărilor de reconstrucţie, deşi compania are toate autorizaţiile”, a comunicat Bilinchis.

Potrivit lui, „colaboratorii organelor de drept au obligat lucrătorii să stopeze lucrările de întărire a clădirii”.

„Clădirea se află într-o stare avariată. De aceea viaţa locuitorilor Chişinăului e pusă în pericol. În legătură cu aceasta compania îşi declină orice responsabilitate în caz de vreo avarie”, a spus preşedintele consiliului SA „Moldpresa”.

Potrivit lui Bilinchis, „acţiunile ilegale ale funcţionarilor de la primăria Chişinău conduc nu doar la distrugerea monumentelor istorice şi la lezarea drepturilor investitorilor în Chişinău, dar şi ameninţă bugetul capitalei cu pierderi de milioane de lei”.

Managerul companiei „Summa Group”, care activează pe piaţa moldovenească din anul 1995, Atilla Sanci, a spus că, în calitate de investitor străin, ar vrea să aducă clădirea la forma originală.

Preşedintele consiliului SA „Moldpresa”, Alexandr Bilinschis, a spus că vor acţiona primăria în judecată săptămîna viitoare şi, dacă va fi nevoie, vor căuta dreptate chiar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

INFOTAG precizează: Compania „Leo Pres”, fondată de SA „Moldpresa” şi „Summa Group”, deja de doi ani nu poate să înceapă reconstrucţia edificiului de pe strada Mitropolit Varlaam, 77, din cauza acţiunilor primăriei Chişinău, deşi are toate actele de autorizare. La o conferinţă de presă Alexandr Bilinschis a spus că edificiul istoric a aparţinut „Moldpresa”, însă nu a fost folosit mult timp din cauza stării avariate a acestuia. Clădirea a fost construită la începutul secolului XX. Iniţial ea era destinată pentru „Societatea de credit reciproc”, iar ulterior, potrivit unei versiuni, în clădire se afla o sală de dans. Edificiul cu un nivel a fost puternic afectat în timpul celui de-al doilea război mondial, dar a fost reconstruit în 1947. Atunci au rămas intacte anumite porţiuni ale faţadei, în rest clădirea a fost construită din nou, inclusiv şi etajul joi.

„Leo Pres” a început proiectul de reconstrucţie în 2007. Înainte de începerea reconstrucţiei compania a îndeplinit toate procedurile necesare şi a primit autorizaţia pentru demolarea construcţiei avariate cu condiţia menţinerii peretelui faţadei şi consolidarea acestuia. Toate actele au fost semnate pe 2 iulie 2008 de viceprimarul Nistor Grozavu şi de arhitectul principal Vlad Modîrcă. Însă imediat ce au început lucrările, Grozavu a semnat un ordin, care a anulat toate actele anterioare. Pe 2 martie 2011 Curtea Supremă de Justiţie a lăsat în vigoare hotărîrea Curţii de Apel Chişinău precum că „ordinul lui Grozavu este ilegal”.

Potrivit datelor preliminare, primul etaj va fi reconstruit conform arhitecturii iniţiale, pentru ca acolo să activeze o instituţie financiară. La celelalte etaje vor fi amplasate oficii, o cafenea şi un restaurant. Lucrările de reconstrucţie ar putea costa 10 mil. euro.

Infotag

Despre Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Ghenadie Sontu Fine Art Blog

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine