Moldova, Patrimoniu Cultural

Dor de Grigore Vieru

grigore vieruDupă doi ani de la trecerea în nefiinţă a poetului Grigore Vieru, acesta rămâne o poezie vie a neamului românesc. Pentru cei care i-au fost aproape dorul nu moare niciodată. Dimpotrivă, dorinţa de a-l avea alături creşte în fiecare zi. Prietenii poetului au spus că Grigore Vieru este zidit în versuri, în poezie, este mândria poporului nostru.

Scriitorul Nicolae Dabija a menţionat că postumitatea lui Grigore Vieru este vie, una care acordă şanse de redescoperire a acestui mare poet, iar prezenţa lui pământească este substituită de prezenţa lui culturală, de prezenţa lui ca un ferment al culturii, un ferment al spiritualităţii, un ferment al unui element de înfrăţire, de respect pentru valorile culturale. „Aceşti doi ani i-aş putea intitula „Dor de Grigore Vieru”, se simte lipsa lui, ne lipseşte cuvântul lui, ne lipseşte curajul şi prezenţa lui. Grigore Vieru este o instituţie morală şi dacă ar fi fost prezent la evenimentele care s-au derulat în ultimii doi ani, am certitudinea că acestea ar fi fost un pic nuanţate de cuvântul şi înţelepciunea lui”, a spus Nicolae Dabija. Grigore Vieru este prezent în şcoli, în biblioteci, la acţiuni culturale, iar prezenţa lui postumă este mai vie chiar decât atunci când poetul participa nemijlocit la acestea, a mai spus scriitorul Nicolae Dabija.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a declarat că Grigore Vieru a devenit o emblemă naţională. După moartea poetului s-a trezit interesul general faţă de creaţia sa. „Putem spune fără teama de a greşi că el este acum poate mai citit, mai cunoscut decât în timpul vieţii. Puţini poeţi au parte de o asemenea posteritate, de gloria de după moarte. S-au instalat busturi, numele lui a fost conferit unor străzi, unor aşezăminte de cultură, grădiniţe, biblioteci. Creaţia lui Grigore Vieru este studiată de la grădiniţe până la universităţi”, a menţionat preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Arcadie Suceveanu a mai spus că opera lui Grigore Vieru este pusă în circuitul general românesc şi la noi, în Republicii Moldova, şi în România. Creaţia lui Vieru devine o operă naţională foarte cunoscută şi îndrăgită de diverse categorii de cititori. „Regretăm dispariţia fizică a poetului. Dar acest regret este diminuat de creaţia lui, care este vie, care rămâne în circuitul de valori din Basarabia şi România. Noi îi cinstim în continuare memoria. Creaţia lui continuă să fie cunoscută, citită şi glorificată”, a adăugat Arcadie Suceveanu.

Poetul Teo Chiriac, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, care a fost un bun prieten al lui Grigore Vieru, spune că l-a cunoscut pe marele poet nu numai ca un scriitor, publicist, dar ca un om care l-a influenţat ca personalitate, i-a influenţat şi opera. „Grigore Vieru a însemnat ceva important, spiritual, sufleteşte pentru mine şi vreau să spun că pentru mine Grigore Vieru este viu, el trăieşte”, a spus Teo Chiriac.

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a menţionat că în momentul în care Grigore Vieru a plecat dintre noi s-a simţit o pustietate în suflet. „Chipul lui este poezie, iar poezia lui este filosofie. Cu cuvinte simple a putut să redea gânduri profunde care s-au transformat în cântece. De aceea l-a iubit poporul”, a menţionat academicianul Duca. Preşedintele AŞM spune că operele lui Grigore Vieru sunt element de identitate şi de mândrie pentru neam. Aşa poeţi se nasc foarte rar, o dată la o sută de ani.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde a murit 48 de ore mai târziu. Poetul se întorcea din sudul ţării, de la un spectacol la Cahul de omagiere a lui Mihai Eminescu. La km 9 +350m a traseului R-3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca, în apropierea localităţii Dănceni, raionul Ialoveni, vicedirectorul Ansamblului „Joc”, care se afla la volanul automobilului „Opel Astra”, a pierdut controlul maşinii şi s-a tamponat în banda de separare a drumului. Grigore Vieru a fost transportat la spital, unde s-a aflat în comă până în noaptea spre 18 ianuarie, când a murit în urma unui stop cardiac. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie. Gheorghe Munteanu a reuşit să scape cu viaţă din accident. În cadrul cercetărilor s-a ajuns la concluzia că acesta are o parte de vină în producerea accidentului. Instanţa de judecată l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Info-Prim Neo

Anunțuri

About Ghenadie Sontu

Ghenadie Sontu is the Founder and President of ARS DOR Association, a center for art and professional development in Moldova, which focuses on the development and promotion of Moldova’s cultural sector. Currently Ghenadie is the Chairman of the Advisory Committee at Eastern Partnership Culture Programme funded by the European Union. He is a Fellow of DeVos Institute of Arts Management, at Kennedy Center in Washington D.C., USA, and the expert of the Republic of Moldova at the Compendium-Cultural Policies and Trends in Europe Programme of Council of Europe. Previously, he worked for the Ministry of Culture of the Republic of Moldova as the Deputy-Director at the Agency for Inspection and Restoration of Monuments. Additionally, Ghenadie serves as a consultant in the frames of the project “Troika Moldova” developed through the European Neighborhood Programme, Arts & Culture Programme of the Open Society Institute – Budapest, the Soros Foundation Moldova and European Cultural Foundation. He served as the President of the Youth Parliament of Moldova and launched the International Art Project Eurointegration through Art. He has received a fellowship for trainers in cultural policy. Ghenadie graduated from a three-year programme of the European Cultural Foundation and Soros Foundation entitled Consolidation of Cultural Sector of Moldova and holds degrees from the Academy of Fine Arts and the Laboratory of Philosophy, Anthropology, and Culturology of the Invisible College of Moldova. www.arsdor.org www.ghenadiesontu.com

Discuții

One thought on “Dor de Grigore Vieru

 1. O lumină ce străluceşte-n Rai de Marian Nicolescu
  lui Grigore Vieru

  Mă dăruiesc ţie inimă a mamei mele!
  Mă dăruiesc ţie inimă a patriei mumă!
  Mă milui cu pulsul înfăşurat în humă
  Şi o lumină de jelanie sălăşuită-n stele.

  Când, cu paşi mici, pământul mai pune belşugul pe masă
  Ţinând cu limba şi cu buzele inima ţării-n mână,
  Pâinea, mama, drapelul, imnul …din limba cea română,
  Mai ştim că se mai râde şi plânge pe la noi pe acasă.

  Aflând ţărâna vie a oştilor care brăzdează cerul,
  Lumina senină din ochii limpezi şi albaştri ai ţării
  Îşi cheamă acasă fiii de pe întinsele ţinuturi ale zării
  În ultimul cer din Rai, unde este prezent şi fratele Vieru.

  18.01.2009

  Posted by mariannicolescu | Ianuarie 19, 2011, 8:28 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

ARS DOR

Poster German Kirkha in Chisinau
Poster German Kirkha in Chisinau by ilovechisinau
Look at more German Posters at zazzle

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 722 de urmăritori

RSS Cultura

RSS Timpul

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Donate News

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS CIVIC.MD

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Flux necunoscut

 • A apărut o eroare; probabil fluxul nu funcționează. Încearcă din nou mai târziu.

RSS Timpul – Ştiri din Moldova

RSS Moldavie.fr – Portail francophone de la Moldavie

 • Une exposition inspirée du « vol du siècle »
  Une exposition inédite d'art contemporain a été ouverte pour la public à la Bibliothèque Municipale « Bogdan Petriceicu Hașdeu » de Chisinau. L'exposition évoque l'ainsi-dit « vol du siècle », suite auquel le système bancaire de Moldavie a été pillé d'un million de dollars. Il s'agit en fait d'une installation nommée « La dette  […]
 • « Ne fermez pas le livre… », un appel immortel de Grigore Vieru
  Je le sais, un jour, à minuit ou au soleil levant, Mes yeux s'éteindront au-dessus de Son livre, J'arriverai alors à sa moitié peut-être, Mais ne fermez pas le livre … Laissez-le ouvert pour que mon fils ou ma fille Continuent à lire ce que leur père n'a pas réussi à lire. Les lignes ci-dessus constituent la traduction littérale d'un morc […]
 • Les plus traduits écrivains moldaves
  Les premières traductions des œuvres littéraires des écrivains moldaves ont été faites pendant la période soviétique, quand l'Etat mettait en place des programmes spéciaux de support aux écrivains jouissant d'appréciation. A présent, quand chaque écrivain doit s'occuper de la promotion de ses propres livres, la traduction des œuvres littéraire […]
 • Regard versé sur les défis de la Moldavie
  La thèse qu'a défendue Michael Lambert* à la Sorbonne met en avant la relation tumultueuse entre la Moldavie et la Transnistrie, mais surtout entre l'Union européenne et la Russie dans ce "no man's land” géopolitique. La Moldavie est ainsi décrite comme un pays que chacun des deux protagonistes souhaite attirer, mais sans pour autant oser […]
 • Un musée « caché du monde » à Chișinău
  Un musée inédit existe à Chişinău : situé à l'angle des rues Mihai Viteazul et Columna, il se « cache » derrière une rangée de grands arbres. Le musée, abrité par un immeuble à deux étages qui semble découpé d'une carte ancienne, s'appelle « Le musée de la gloire au travail », mais ce nom d'inspiration soviétique ne doit pas décevoir, ca, […]
 • Bruxelles approuve un nouveau programme d'aide pour la Moldavie
  La Commission européenne donnera à la Moldavie 100 millions d'euros d'aide européenne pour aider le pays d'Europe de l'Est à répondre à ses besoins financiers à court terme. La Commission a annoncé qu'elle donnerait à la Moldavie 100 millions d'euros dans le cadre de son programme d'assistance micro-financière (AMF), consti […]
 • Les échanges extérieurs de la Moldavie en chiffres
  Lors de la période janvier-novembre 2016, la Moldavie a exporté des produits en valeur totale de 1,8 milliard de dollars, selon les données du Bureau National de Statistiques. Ce chiffre constitue une majoration par 2,7% par rapport à la période similaire de l'an 2015. Cette hausse a dépassé les attentes des autorités qui avaient pronostiqué la diminuti […]
 • Certains Moldaves fêtent aujourd'hui une nouvelle fois … le Réveillon
  Il existe une particularité moldave concernant les fêtes d'hiver, qui est tout a fait paradoxale - un grand nombre de Moldaves fêtent Noël, tout comme le Réveillon deux fois par an. Ceci s'explique par le fait que deux calendriers sont utilisés - les calendriers grégorien et julien. Les fêtes d'hiver se caractérisent par toute une diversité de […]
 • Victoria Dunford : la Moldave décorée par la reine Elisabeth
  Victoria Dunford, une Moldave installée en Grande Bretagne, a remporté la distinction britannique « British Empire Medal » pour ses actions de soutien aux enfants à besoins spécifiques de Moldavie. « C'est un honneur plutôt pour le pays, non seulement pour moi et mon association », considère Victoria. « C'est difficile de réaliser qu'un pays é […]
 • Bonne année !
  Chers amis, Notre association Cercle Moldavie et le portail www.moldavie.fr vous adressent les vœux les plus chaleureux pour la nouvelle année 2017. Que la santé, le bonheur, le succès, la prospérité vous accompagnent ! Que ce nouveau carrefour des années accomplisse vos rêves et vous apporte de belles surprises ! Merci de votre fidélité. - Us et coutumes […]

RSS Evenimente in R. Moldova

 • Artă Decorativă COTROCENI 2012 - Luni, 10.6.2013 09:00
  Luni, 10.6.2013 09:00str. 31 August 1989, 115 Evenimentul are loc în cadrul unui parteneriat între instituţia gazdă şi Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti şi se desfăşoară în perioada 25 aprilie – 10 iunie.
 • RECITAL DE PIAN - Vineri, 31.5.2013 18:00
  Vineri, 31.5.2013 18:00 Prima Doamnă a RM, Margareta Timofti, invită la un recital de pian cu Olga Kleiankina și expoziția de pictură a Valeriei Duca. În program: Debussy – „Reflexe în apă”, Ravel – „Ogli
 • SERATĂ JUBILIARĂ - Joi, 30.5.2013 18:00
  Joi, 30.5.2013 18:0081 Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, Chişinău MD-2012 Cu ocazia aniversării de 70 de ani a pianistului și dirijorului Mihail Secichin, pianista Inna Hatipova, soprana Valentina Calestru, naritonul Petru Racoviță și tenorul Serghei Varsanov, acompaniați de pianistul Mihai Secichin o
 • Concertul profesorilor - Miercuri, 29.5.2013 18:00
  Miercuri, 29.5.2013 18:0081 Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, Chişinău MD-2012 Catedra „Instrumente cu coarde” a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice prezintă Concertul profesorilor: Ion Josan, Zinaida Brânzilă, Naum  Hoș. Participă Orchestra Națională de Cameră, dirijor
 • Spectacolul "Storcătorul de fructe" - Marţi, 28.5.2013 18:00
  Marţi, 28.5.2013 18:0079 Ștefan cel Mare, Chisinau Spectacolul "Storcătorul de fructe" de Ilia Cilaki. Totul porneşte de la lipsa banilor, care duce la convieţuirea mai multor generaţii ale unei familii într-un singur apartament, aceştia suportându-se unii
 • Trupa Holograf - Joi, 23.5.2013 20:00
  Joi, 23.5.2013 20:00Str. A.Pușkin nr. 21, Chișinău Holograf este o trupă rock românească înființată în 1978. Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hit-uri &ici
 • Filmul deținător al premiului Ursul de Aur, „Poziția copilului” - Duminică, 19.5.2013 19:00
  Duminică, 19.5.2013 19:00Str. Vasile Alecsandri 4 Festivalul Filmului European revine pe marile ecrane ale Chișinăului cu o premieră, filmul românesc „Poziția copilului”, distins cu prestigiosul premiu „Ursul de Aur”. Capul de afiş
 • Concert de lansare „Există Veriga, o chitară, un drum și muzica care vine să schimbe” - Joi, 16.5.2013 19:30
  Joi, 16.5.2013 19:30Grigorie Vieru 15  Oameni dragi, vă invităm la concertul nostru de lansare, unde vom cânta și vă vom cânta. În cadrul concertului va fi lansat conceptul, filosofia și misiunea trupei, single-ul „Liber” și videocli
 • Gheorghe Țopa "Dulcea mea povară" - Miercuri, 8.5.2013 19:00
  Miercuri, 8.5.2013 19:00Str. A.Pușkin nr. 21, Chișinău Gheorghe Țopa vă invită la concertul său jubiliar cu genericul ''Dulcea mea povară'' unde va interpreta piesele care l-au consacrat dar și cele lansate în ultima perioadă. Vor evolua: Ion Suruc
 • Ultima zi a expoziţiei plasticianului Dumitru BALICA - Marţi, 30.4.2013 16:00
  Marţi, 30.4.2013 16:00strada Sfatul Tarii 18 Dumitru BALICA este născut în anul 1978 la Horodişte (raionul Donduşeni). După ce şi-a urmat studiile la Facultatea de Arte plastice şi Design la Universitatea de Stat, îşi expune pentru prima oară operele în 2001.
%d blogeri au apreciat asta: